Mustafa Pancarcı

Erkek Kedilerde Bu İdrar Yapamama Problemleri Nerelere Kadargidebilir?

(Bir vaka üzerinden erkek kedilerde dişileştirme ve sonuçları )

Sevgili 4P1K okurları,

Daha önceki sayılarımızda sizlerle kedi sahiplerinin sıklıkla karşılaştığı kabaca idrar yapamama problemleri ile kendini belli eden FLUTD \FUS olarak tanımladığımız sendromlardan bahsetmiştik. Kısaca hatırlatmak gerekirse feline üriner sendrom (fus) özellikle erkek kedilerde anatomik bir darlık nedeni ile daha sık görülen, idrar yapamama problemlerinin genel bir adıdır. Sık idrara çıkma, evin değişik yerlerine idrar yapma, kum kabına sık gitme ve idrar yapma pozisyonunda uzun süre bekleme, bağırma, idrar renginde değişiklikler ile kendini belli eden rahatsızlık acil müdahale edilmesi gereken bir konudur. Dişi kedilerde idrar yolu anatomik olarak dışarıya daha geniş açıldığı için genellikle ilaç tedavisi ve uygun mama desteği ile sorun çözülse de erkek kedilerde durum yukarıda bahsettiğimiz gibi daha ciddi ve zorlu süreçlere gidebilecek bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yine özetlemek gerekirse bunun oluşumunda beslenme kalitesi, su içmenin yetersiz oluşu, mevsim geçişleri, doğmasal anomaliler önemli rol oynamaktadır. Bu durumlarda idrar asiditesindeki değişikler bir takım kristallerin oluşmasına, idrar kesesi taşlarına, bu kristallerin zaman içerisinde kümelenerek idrar kanalının tıkanmasına yol açmaktadır. Bazen bakteri üremesi de beraber oluşabilmektedir. Bu tarz şikayetleri gördüğümüz taktirde zaman kaybetmeden veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Veteriner hekiminiz en uygun tedaviyi kediniz için belirleyecektir. Bu tedavi ilaç kullanımı, mama değişikliği yanında tıkanmış bir idrar kanalını sonda yardımı ile açma gibi yöntemler içerse de bazı durumlarda sizinle paylaşmak istediğimiz vakamız gibi daha radikal tedavi yöntemleri içerebilmektedir.

Robin'in şikâyetleri bize geldiğinde yaklaşık 1,5 ay önce başlamıştı. İdrar analizlerinde yoğun kristaller görülüyordu. Bu kristaller zamanla ürethra dediğimiz idrar kesesinin dışarı açılan kanalında birikiyor ve tıkanmalara yol açıyordu. Daha önce tıkanmış idrar kanalı sonda yardımı ile açılmış, uygun tedavi ve mama yardımı ile sorun giderilmeye çalışılmıştı. Kısmen de başarılı olmuştu.

Erkek kedilerde bu tıkanıklıklar ya tamamen ya da kısmi olarak görülüyor. Robin' de de şikayetler ilk önce kısmi idi . Yani damla damla da olsa idrar yapıyordu. Fakat daha sonra tıkanmanın ilerlemesi ile hiç yapamamaya başladı.

Müdahalemizle yerleştirdiğimiz sondayı Robin' in üzerinde gerekli süre tuttuk. Fakat hastayı her taburcu ettiğimizde 3-5 gün sonra tekrar tıkanma şikâyeti ile bize başvurdu. Biz de son olarak hasta sahibimize ürethrostomi, kabaca dişileştirme operasyonu önerdik.

Robin' in uygun şekilde artık sonda ile bile açamadığımız penis ve ürethra kısmını uygun yöntemle vücudundan uzaklaştırıp yine kaba bir tabirle ona vajina yaptık. Bunu yapmaktaki amacımız en ufak bir kristalle bile tıkanan, yangı dediğimiz olaylarla iyice doku üreyerek tıkanmış kanalı açmak ve ona rahat bir tuvaletini yapma olanağı sağlamaktı.

Fotoğraflarda göreceğiniz üzere Robin' de bir dişi kedi görünümü sağlamış olduk.

( LÜTFEN BU KISIMA FOTOĞRAF 1 VE FOTOĞRAF 2 Yİ KOYALIM . fOTOĞRAF 1 İN ALTINA AMELİYATTAN ÖNCE , FOTOĞRAF 2 NİN ALTINA AMELİYATTAN 2 HAFTA SONRA YAZALIM)

2 hafta sonraki kontrollerde yüzümüz oldukça güldü. Robin artık eski neşesine kavuşmuş ve rahatça idrarını yapar hale gelmişti.

Peki,güzel kedilerimizinbu zorlu durumları yaşamaması için neleryapmalıyız?

Öncelikle bazı durumlarda doğmasal bir darlık olabileceği için engellenemez. Engelleyebileceğimiz durumlar şu, böyle şikâyetleri gördüğümüz zaman vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca mama kalitesi ve su içimi yakından takip edilmeli, özellikle kedilerimizin bol su içmesine özen göstererek evlerimizde tek bir mama kabı ile yetinmeyip evimizin değişik yerlerine çoklu sayıda su kabı koyabiliriz. Mama o kadar önemli ki mutlaka veteriner hekiminizin yönlendirmeleri ile kedinizi beslemenizi öneririz.

Ben bu yazıyı yazarken ülkemizde ve dünyada covid salgını hızlı bir şekilde devam etmekte. Umarız 3 ay sonraki yazımızda sizlerle daha güzel ülke ve dünya koşullarında beraber oluruz.

Hepimize bol bol sağlık dilerim .

Basılı arşivden
Bu yazı ilk kez 4P1K Sayı 12 (Nisan 2020) sayısında yayımlandı.
ReklamTailtown
MP
Yazar

Mustafa Pancarcı

4P1K’de 5 yazısı yayımlandı. Tüm yazıları

4P1K Bülten

Yeni yazılar e-postanıza gelsin

Yeni yazılar, haberler ve arşivden seçkiler; ayda iki kez, reklamsız ve kısa.