Cengiz Akbay

Enzo Maiorca ve Yunus

Bu kez sizlere beni etkileyen bir hikâyeyle içten merhabalar demek istedim: Enzo Maiorca’nın yunusu kurtarma hikâyesi.

Enzo bu hikâyeyi 2011’de Akdeniz’deki mavi yüzgeçli orkinosu savunmak için düzenlenen bir Sea Shepherd (Deniz Çobanı) kampanyası sırasında anlatıyor.

Ünlü İtalyan dalgıç Enzo Maiorca, Siraküza’da denize dalmış ve teknede bulunan kızı Rossana ile konuşuyormuş. Tekneye çıkmaya hazırlanırken sırtına hafifçe vuran bir şey hissetmiş.

Dönüp bakınca bir yunus görmüş. Sonra yunusun ona oynamak için değil, bir şeyler anlatmak için dokunduğunu fark etmiş.

Yunus dibe doğru yüzünce Enzo da onu takip etmiş. Yaklaşık 12 metre derinlikte, terk edilmiş bir ağa yakalanmış başka bir yunus olduğunu görmüş. Enzo hemen yukarı yüzüp kızından dalış bıçaklarını vermesini istemiş. Kısa süre sonra kızıyla birlikte dalıp ağlara takılan yunusu serbest bırakmayı başarmışlar ve yunus neredeyse insan çığlığına benzeyen sesler çıkarmış.

Bu arada bir yunus su altında en fazla 10 dakika kalabilir; sonra boğulur...

Serbest kalan yunusun yüzeye çıkmasına Enzo, Rossana ve diğer yunus yardım etmiş. İşte o zaman bir sürprizle daha karşılaşmışlar: Kurtardıkları yunus hamileymiş!

Erkek yunus onların etrafında daireler çizerek yüzmüş, sonra Enzo’nun önünde durmuş, sanki minnettarlığını gösterir gibi yanağına bir öpücük gibi dokunmuş ve sonra ikisi de yüzüp gitmiş.

Enzo Maiorca bu olayı şu sözlerle bitirir:

“İnsan, hayvanlar dünyasına saygı duymayı ve onunla konuşmayı öğrenene kadar dünyadaki gerçek rolünü asla bilemez.”

Basılı arşivden
Bu yazı ilk kez 4P1K Sayı 26 (Ağustos 2021) sayısında yayımlandı.
ReklamTailtown
Cengiz Akbay
Yazar

Cengiz Akbay

1967 yılında İstanbul'da doğmuş; reklamcı, grafik tasarımcı, yazar ve editör olarak tanınan bir iletişim profesyonelidir. 4P1K’de 48 yazısı yayımlandı. Tüm yazıları

4P1K Bülten

Yeni yazılar e-postanıza gelsin

Yeni yazılar, haberler ve arşivden seçkiler; ayda iki kez, reklamsız ve kısa.